Scroll Top

HATÁRIDŐ kalibráció

avagy mennyi időre van szükség egy jó animáció elkészítéséhez?

Mostanában egyre többször keresnek meg azzal, hogy szükségük lenne animációra 1-2 héten belül. Miért irreális ez?

Kezdjük a papírmunkával: az árajánlat áttanulmányozása és elfogadása, a szerződés (ami nélkül egyetlen profi sem vág bele) aláírása – főleg a megrendelő részéről – soha nem sikerül 1 héten belül, de 10 munkanap alatt is körülményesen. Ezzel már tulajdonképpen el is ment a projectre szánt idő!  De legyünk belátóak és – mint mindig hurrá optimistán – feltételezzük, hogy jelen esetben ezzel nem lesz gond!

Animáció esetén (főleg ha 3D) a legdrágább és a legidőigényesebb mozgóképes technológiáról van szó, így mindennél fontosabb, hogy precízen történjenek meg az előkészítő lépések: a script, majd a storyboard elkészítése. Miért? Házat sem kezdünk el építeni tervrajz nélkül, így animációt sem kezdünk el – megrendelő által jóváhagyott – storyboard nélkül, ugyanis az ügyfélnek nagy csalódást okozhat, ha a folyamatok legvégén tud szembesülni a formákkal, a snittekkel, a kameramozgásokkal, a történésekkel, amikor már érdemben módosítani fájdalmas és költséges (vagy olykor lehetetlen és lehet elölről kezdeni a fejlesztést dupla költséggel!)
Ha egy storyboardon a megrendelő ellenőrizni tudja, hogy a vizuális stílus, az elrendezés, az effektek, a mozgások megfelelnek neki, tehát azokat nem kizárólag a vállalkozó elmeséléséből kiindulva kell elképzelnie – az esetek nagyjából 99%-ban másképp -, akkor rögtön egyértelművé és számonkérhetővé válik minden. Ráadásul itt még tizedannyi energia és idő változtatni.
Tehát: ha nem áll rendelkezésre script vagyis részletesen kidolgozott tartalom (narráció + képi világ), akkor annak kidolgozása és elfogadása 1 hét. A grafikai tervezés (színvilág, stílus, részletesség, effektek, modellek, stb) és a storyboard kockák elkészítése – tartalomtól – hosszúságtól függően újabb 1-2 hét.

Ezután indulhat maga az effektív animációkészítés:
2D: rajzolás, animálás, effektezés – 2-4 hét
3D: modellezés, textúrázás, bevilágítás, animálás és renderelés – 2 hét – 2 hónap

És a szinte kihagyhatatlan módosításokról is érdemes szót ejteni, amelyek mindhárom fázis (script/storyboard/animálás) elengedhetetlen részei. Megjósolhatatlan, hogy milyen újabb információkat szeretne a megrendelő még belerakni, mi az, ami a maga valójában látva mégse tetszik a megrendelőnek, hány utolsó pillanatos ötlet kerül még elő, milyen – megrendelőtől származó – téves tartalmi elemeket kell módosítani, stb. Szóval erre is érdemes nem elhanyagolható módon újabb 5 munkanapot szánni!

A fentiekből látható, hogy egy animáció készítésének folyamata milyen komplex és szükséges lépésekre bomlik, amelyből kiszámítható, hogy elkészítésére – ellentétben egy Facebook poszttal – érdemes annál több időt szánni!