Mennyibe kerül az animáció készítés?

Az animáció készítés egyedi dolog – hasonlóan pl. egy website vagy szoftver-fejlesztéshez – mert nincs hozzá hasonló, ugyanolyan mű (ha igen, akkor baj van 🙂 ). Ezért nincs egységár, nincs “mennyibe kerül két percnyi animáció?” kérdésre egzakt, azonnali válasz, hiszen mindegyik megbízás más-más mennyiségű befektetett munkaórát kíván. Ha megpróbálnánk mégis egységesíteni a vevő járna rosszul bizonyos esetekben, mert a bonyolultabb megoldásokra készült egységár miatt egy egyszerűbbre fizethetne – a befektetett munkához képest – jóval többet.

A pontos árakat egy kidolgozott és átgondolt scriptre lehet adni: ez tulajdonképp az animáció készítés tervrajza. Ez egy árajánlatkérés esetében ritkán áll rendelkezésre, így nem lehet pontosan megmondani előre, hogy mennyibe fog kerülni a fejlesztés. De van két jó hírünk:

– ha már az ügyfél megírta a narrációt, mi azt vizualizáljuk (amelyet a produkciós ár magában foglal, tehát így a megrendelőnek ez 0 Ft!)

– amennyiben semmiféle elképzelés sincs, tehát a marketing anyagokból vagy egy briefből nekünk kell összeállítani egy scriptet (információk szűrése, termék/szolgáltatás megismerése, marketing szempontok figyelembe vétele, fő kreatív vezérvonal kitalálása, majd arra a narráció és a látvány felfűzése), akkor ezzel is megbirkózunk. (kizárólag a szerződéskötés után, felár ellenében!)

Mit lehet tenni ha még nincs kreatív elképzelés az animációra, de az ügyfél szeretne kapni egy árat, amivel tervezhet anélkül, hogy belekezdenénk a script fejlesztésébe?

Itt is két út áll rendelkezésre:

  • Ha van egy olyan fix limit, amit nem szeretne túllépni a projekt kapcsán, akkor ossza meg velünk ezt a számot, hogy mi megmondhassuk,
    milyen hosszú, fajtájú, technikai és kreatív lehetőségekből választhat, miközben ügyelünk arra, hogy a maga kategóriájában minőségi animáció születhessen!
  • Küldjön egy mintát, amelyhez hasonló anyagot szeretne és azt mi beárazunk, majd eldöntheti, hogy az adott stílus önnek megéri-e a kapott költségeket

Mit tartalmaz az általunk adott ár, tehát milyen fejlesztési fázisok vannak egy animáció esetében?

A videó-fejlesztési szolgáltatás több kisebb, egymáshoz kapcsolódó szolgáltatásból és feladatból áll. Ezeket nagyjából így lehet csoportosítani:
a) Script véglegesítése (1 hét)
b) Grafikus megtervezi a kulcskockákat és storyboard formában bemutatja (1 –  2 hét)
c) Animátor megmozgatja az összes motívumot a scriptben leírtak szerint (1,5 – 2 hét)
d) Véglegesítés: zene keresése, narráció felvétele, esetleg pár apró módosítás, konvertálások (3-4  munkanap)

Mindez – csak hogy a kedves érdeklődő be tudja lőnni a nagyságrendi költségeit – az egyedi (tehát nem template-ből készülő), hatásos, jó minőségű, zenével és narrációval is rendelkező explainer 2d animációs videó egy másodpercre jutó díja 3500-6000 forintra jöhet ki. Mit kap ezért cserébe? Különböző szakemberek (szövegíró, grafikus, animátor, ügyfélkapcsolatos, színész és hangstúdió) 80-100 munkaóráját, különleges odafigyelést, szakmai gyakorlatot – hatékony megoldásokat, minőséget, trendi megjelenésű animációkat.

MENNYIBE KERÜL EGY FORGATOTT VIDEÓ?

Forgatás esetében még nehezebb árat mondani pontos script nélkül. A tervezés ebben az esetben is rettentően fontos, a munkába nem is lehet belevágni pre-production nélkül. Amennyiben statisztákra, szereplőkre, bérelt helyszínekre, különleges technikai eszközökre, szállításra, többnapos forgatásra, érdekesebb utómunkára is szükség van, akkor már az ár megtippelése is lehetetlenné válik kizárólag egy ötlet alapján.

Az egyszerűbb céges bemutatkozó videók esetében (nincsenek fizetett szereplők, helyszínt a megrendelő biztosítja, kizárólag a technikát, stábot, utómunkát és a szaktudást biztosítjuk) a következő körübelüli árakkal tudjuk segíteni a tervezést:

“LOW BUDGET” FILM

– 1 napos forgatás 1 operatőrrel, DSLR kamerával, maximum 8 órában. Az árban nincs: segédszemélyzet, kameramozgató eszközök, hangfelvétel és világítás, helyszínbérlés és a szereplők díja, azok ruhája és sminkje illetve produkciós tevékenység (magyarul a megrendelő szervezi le a szereplôket és a helyszíneket, mi az operatőrt biztosítjuk felszereléssel együtt.)
– utómunka: 1-3 perces videó vágása, fényelés, stockzene jogdíja, alap feliratozás
– segítség a dramaturgia létrehozásában, beállítások kidolgozásában
(Egyszerű szerkezet, felvágóképezett videó, stockzene jogdíja, animációt nem tartalmaz)
ÁR: 150.000 Ft-tól

“STARTUP” IMAGE FILM

– 1 napos forgatás operatőrrel, technikussal, világosítással, broadcast technikával és kameramozgató eszközökkel
– Broadcast kamera+objektívszett
– utómunka: 2-4 perces film vágása, fényelése, stockzene jogdíja
(Intenzívebb vágás, fényelés, feliratozás, stockzene jogdíja, bevezetô 2D animációval, kérésre felieratozással)
ÁR: 360.000 Ft-tól

PROFESSZIONÁLIS REKLÁM/IMAGE FILM

– 1 napos forgatás operatőrrel, technikus-világosítással és professzionális technikával, drón és különböző kameramozgató eszközök
– Broadcast kamera+objektívszett
– 3-4 perces film vágása, fényelés, zene, animációk
(Igényesen és klippszerűen megvágott videó, fényelés, bevezető-lezáró 2D animáció illetve egyéb videón vagy külön snittben látható egyedi 2d animációk)
ÁR: 800.000 Ft-TÓL

HOGY LEHET CSÖKKENTENI A KÖLTSÉGEKET?

Amennyiben animáció esetében jó a sablonos, a téma megengedi a template-ek használatát (pl. karácsonyi üdvözlő), akkor érdemes használni ezt a lehetőséget is. Persze ez a lehetőség – tapasztalataink szerint is – elég kevés és akkor is speciális esetben kielégítő, mivel minden cég egyedi terméket/szolgáltatást ad és egyedi kommunikációt folytat. A template-ek egyedivé varázslásával pedig hamarosan ismét az önálló animációk költségének szintjét érhetjük el.

Forgatások esetében – egyes nagyon drágán kivitelezhető snittek készítése helyett – érdemesebb footage-okat vásárolni és ezeket bevágni a saját anyagok mellé.

Mindkét megoldás miatt keressenek mailben avagy telefonon!

Mi vagyunk a legjobb megoldás az Ön projectjére
Lelkesedés és kreatívitás